Programe de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale

Înapoi la listă

BUCĂTAR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale

BUCĂTAR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale
Denumire program Categorie Cod C.O.R./N.C. Durată Nivel minim de studii pentru accesul la program Autorizat
BUCĂTAR Programe de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale 5122.2.1 3-30 zile Cel puţin învăţământ gimnazial /general obligatoriu/8 clase A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări)

Calificare prin evaluare - BUCĂTAR, Cod N.C. 5122.2.1

 DESCRIEREA CALIFICĂRII

Bucãtarul realizeazã preparate culinare dupã diferite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le  amestecã progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite, urmeazã împãrtirea lor în portii.

Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satârul, robotul de bucãtãrie, masini de curãtat si de tãiat zarzavat, masini de tocat, masini de  amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.

 DESCRIEREA PROGRAMULUI DE EVALUARE 

Programul de evaluare BUCĂTAR reprezintă cea mai rapidă modalitate prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile în care au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru, reprezentând alternativa cursului de formare profesională.

 CUI SE ADRESEAZĂ

Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:

  • doresc să obţină o calificare în domeniu;
  • dețin cunoștințe teoretice si experienţă practică (cunosc meseriedar nu pot face dovada calificării;
  • doresc să fie evaluate (să susțină un examen) în vederea recunoaşterii și certificării competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau pe alte căi non-formale..

 ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)

Procesul de evaluare este etapizat şi presupune aplicarea unor metode şi instrumente de evaluare destinate recunoaşterii cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale (fie la locul de muncă, fie în mediul familial sau în timpul liber -  fără să fi urmat un program de formare profesională în acest sens). 

Evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale se face pe baza STANDARDULUI OCUPAŢIONAL şi oferă garanţia că persoana certificată a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în acest standard.

 METODE ȘI INSTRUMENTE DE EVALUARE CE POT FI UTILIZATE

  • Test scris cu itemi obiectivi (proba scrisă ce va urmări testarea cunoştinţelor teoretice); 
  • Întrebări orale şi observare directă în condiţii reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice); 
  • Raport din partea altor persoane (recomandare) / poze de la locul de muncă/ portofoliu cu lucrări anterioare (dovezi suplimentare solicitate pentru a demonstra veridicitatea experienţei profesionale).

 COMPETENŢE EVALUATE

  1. Comunicarea la locul de muncă;
  2. Desfăşurarea muncii în echipă;
  3. Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă;
  4. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
  5. Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei;
  6. Prevenirea poluării mediului;
  7. Întocmirea documentelor specifice;
  8. Pregătirea antreurilor calde şi reci;
  9. Pregătirea fripturilor;
  10. Pregătirea gustărilor calde şi reci;
  11. Pregătirea mâncărurilor din carne;
  12. Pregătirea mâncărurilor din legume, orez, ouă,paste făinoase;
  13. Pregătirea preparatelor lichide;
  14. Prepararea dulciurilor (deserturilor);
  15. Prepararea fondurilor glace;
  16. Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare;
  17. Realizarea acţiunilor de supervizare şi control;
  18. Realizarea aluaturilor de bază;
  19. Realizarea salatelor;
  20. Realizarea sosurilor;

 TIP CERTIFICAT OBȚINUT

Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.

Certificatul de competente profesionale are aceeași valoare ca și certificatul de absolvire, respectiv de calificare, în baza Ordinului Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei 4543/468/2004, Art.33, alin.1-3, care prevede:
   ” (1) Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente.
    (2) Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
    (3) Certificatele menţionate la alin. (2) au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.”

 LOCAŢIE

Braşov

 DURATA

Procesul de evaluare poate dura între 3 și 30 de zile, în funcție de complexitatea ocupației.

 AVANTAJELE EVALUĂRII

  • NU necesită participarea la un curs de formare profesională;
  • se bazează pe ceea ce dumneavostră sunteți capabil să faceți în condiţii reale de muncă;
  • este efectuată de evaluatori de competențe profesionale (specialişti în domeniu), certificaţi de A.N.C. (Autoritatea Naţională pentru Calificări);
  • poate fi organizată când există minim 1 candidat înscris, nefiind necesară completarea unei grupe (ca în cazul programelor de formare profesională);
  • se desfăşoară după un program flexibil, stabilit împreună cu dumneavostră, fără să vă afecteze programul de muncă.

 AVANTAJELE CERTIFICATULUI DE COMPETENȚE PROFESIONALE PENTRU DEȚINĂTOR

  • are regimul actelor de studii;
  • este recunoscut la nivel naţional şi internaţional (prin apostilare).
  • oferă atestarea competenţelor profesionale pe piața muncii, indiferent de modul în care acestea au fost dobândite;
  • poate fi obținut într-un termen foarte scurt, fiind necesară prezenţa dumneavoastră în centrul de evaluare pe durată câtorva zile;
  • oferă dreptul legal de muncă în acestă calificare.

Costul programului include toate taxele aferente participării.

 OPORTUNITĂŢI LA FINALIZAREA PROGRAMULUI DE EVALUARE

  • acces gratuit la portofoliul locurilor de muncă vacante;
  • posibilitatea de a obține un loc de muncă mai bine plătit;
  • posibilitatea de a urma cursuri de specializare si perfectionare în domeniu– o şansă în dezvoltarea carierei (de exemplu: Bucătarul poate să se specializeze Bucătar Şef şi Bucătar specialist/dietetician),
  • beneficiezi de 10% reducere din costul cursului de igienă.

 ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE

iconFormular înscriere -DESCARCĂ
iconCopie carte de identitate
iconCopie certificat de naștere
iconCopie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
iconCopie act de studii 

Actele pot fi transmise prin e-mail la adresa evaluare@calificat.ro sau pot fi depuse la Secretariatul Fundația F.P.I.P.-Viitor (vezi secţiunea CONTACT).

 INFORMAŢII DESPRE URMĂTOAREA SESIUNE DE EVALUĂRI

Evaluările se organizează săptămânal, în functie de numărul înscrierilor. 

Urmăreşte-ne în cadrul secţiunii Anunţuri sau contactează-ne telefonic: 0755.272.222 (Departamentul de Evaluare și Certificare Competențe din cadrul Fundației FPIP-Viitor)


Au avut încredere în noi

Listă programe

AGENT DE SECURITATE / Curs Calificare BUCĂTAR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale CADRU TEHNIC CU ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL P.S.I. / Curs Perfecţionare Începe! CAMERISTĂ / Evaluare şi certificare competenţe profesionale COAFOR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale Nou ! COAFOR / Curs Calificare COFETAR - PATISER / Evaluare şi certificare competenţe profesionale COMPETENŢE ANTREPRENORIALE / Curs Specializare CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE / Instalatori autorizaţi A.N.R.E(Examen-30 H) Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE / Instalatori autorizaţi A.N.R.E (Prelungire-20 H) Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE / Verificatori de proiecte /Experţi tehnici pentru obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL INSTALAŢIILOR ELECTRICE TEHNOLOGICE / Electricieni autorizaţi A.N.R.E Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL INSTALAŢIILOR ELECTRICE TEHNOLOGICE / Verificatori de proiecte/Experţi tehnici de calitate şi extrajudiciar în domeniul instalatiilor electrice DULGHER - TÂMPLAR - PARCHETAR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale ELECTRICIAN ÎN INSTALAŢII ENERGETICE / Curs Calificare Începe! EVALUATOR DE COMPETENŢE PROFESIONALE / Curs Specializare EVALUATOR DE COMPENTENŢE PROFESIONALE / Evaluare şi certificare competenţe profesionale Începe! FORMATOR / Curs Perfecţionare FRIGOTEHNIST / Curs Calificare GALVANIZATOR / Curs Calificare IGIENĂ / Program de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă Începe! INFIRMIER/Ă / Curs Iniţiere Începe! INFIRMIERĂ / Curs Calificare Începe! ÎNGRIJITOARE BĂTRÂNI LA DOMICILIU / Curs Calificare ÎNGRIJITOARE BĂTRÂNI LA DOMICILIU / Evaluare şi certificare competenţe profesionale INSPECTOR DE PROTECŢIE CIVILĂ / Curs Iniţiere Începe! INSPECTOR ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ SSM / Curs Specializare(80H) Începe! INSTALATOR APA-CANAL / Curs Calificare INSTALATOR ÎNCĂLZIRE CENTRALĂ ȘI GAZE / Evaluare şi certificare competenţe profesionale Nou ! INSTALATOR INSTALAŢII TEHNICO-SANITARE ŞI DE GAZE / Curs Calificare INSTALATOR PENTRU SISTEME FOTOVOLTAICE SOLARE / Curs Specializare Nou ! INSTRUCTOR AEROBIC - FITNESS / Curs Iniţiere Nou ! LIMBA ENGLEZĂ ACASĂ ȘI LA ȘCOALĂ / Curs on-line LIMBA ENGLEZĂ SIMPLU ȘI REPEDE / Curs on-line LIMBA FRANCEZĂ SIMPLU ȘI REPEDE / Curs on-line LIMBA GERMANĂ ACASĂ ȘI LA ȘCOALĂ / Curs on-line LIMBA GERMANĂ SIMPLU ȘI REPEDE / Curs on-line LIMBA ITALIANĂ CURS INTENSIV / Curs on-line LIMBA SPANIOLĂ CURS INTENSIV / Curs on-line LĂCĂTUŞ CONSTRUCŢII, STRUCTURI AERONAVE / Curs Calificare Începe! LĂCĂTUŞ MECANIC ÎNTREŢINERE ŞI REPARAŢII UNIVERSALE / Curs Calificare LUCRĂTOR ÎN COMERȚ / Evaluare şi certificare competenţe profesionale MAISTRU CONSTRUCŢII CIVILE, INDUSTRIALE ŞI AGRICOLE / Curs Specializare Începe! MAISTRU ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCŢII / Curs Specializare MAISTRU INSTALATOR ÎN CONSTRUCŢII / Curs Specializare MAISTRU MECANIC / Curs Specializare Începe! MAȘINIST LA MAȘINI PENTRU TERASAMENTE / Evaluare şi certificare competenţe profesionale MECANIC DE AERONAVE / Curs de calificare Nou ! OSPĂTAR (CHELNER) VÂNZĂTOR ÎN UNITĂŢI DE ALIMENTAŢIE / Evaluare şi certificare competenţe profesionale PRIM-AJUTOR / Training PROIECTANT DECORAŢIUNI INTERIOARE / Curs Calificare RESPONSABIL GESTIUNEA DEŞEURILOR / Training STILIST PROTEZIST DE UNGHII / Curs Specializare SUDOR ELECTRIC / Evaluare şi certificare competenţe profesionale TEHNICIAN CADASTRU FUNCIAR - TOPOGRAF / Curs Calificare TEHNICIAN DRUMURI ŞI PODURI / Curs Calificare TEHNICIAN ELECTROMECANIC / Curs Calificare TEHNICIAN ÎN CONSTRUCŢII ŞI LUCRĂRI PUBLICE / Curs Calificare TEHNICIAN ÎN INSTALAŢII ELECTRICE / Curs Calificare Începe! TEHNICIAN INSTALATOR PENTRU CONSTRUCŢII / Curs Calificare TEHNICIAN TEHNOLOG MECANIC / Curs Calificare TINICHIGIU STRUCTURIST DE AVIAȚIE / Evaluare şi certificare competenţe profesionale ZIDAR - PIETRAR - TENCUITOR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale Începe! ZUGRAV - IPSOSAR - TAPETAR - VOPSITOR / Evaluare şi certificare competenţe profesionale
  • Academia Beauty
  • eCalificat
  • CPDE
  • ISO90001
  • URS
  • Scoala de maistri
  • ANC
  • APFFPR