SUSTAINABLE CONSTRUCTION METHODS AND PROCEDURES USED WITH NEW TECHNOLOGIES.
RecoverIND
ECOLOGICAL AND INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR RECOVERING INDUSTRIAL AREAS FROM LCA AND ENERGY EFFICIENCY POINT OF VIEW
2020-1-RO01-KA203-080223
Fundația pentru formare profesională și învățământ preuniversitar – VIITOR este partener în proiectul ERASMUS+ RecoverIND - 2020-1-RO01-KA203-080223
Perioada de derulare: 01.12.2020 - 30.11.2022.
RecoverIND este un proiect internațional, finanțat prin programul ERASMUS +2000, apelul de parteneriate strategice pentru învățământul universitar, secțiunea INOVARE (KA203).
În proiect sunt implicate 7 entități publice din UE. Membrii consorțiului sunt:
- Universitatea Transilvania din Brasov (UNITBv), www.unitbv.ro (Coordonatorul de proiect)
- Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico del Mármol, Piedra y Materiales (CTM). SPAIN www.ctmarmol.es
- Universidad de Sevilla (USE). SPAIN www.us.es
- Asociatia Romania Green Building Council(RoGBC). ROMANIA www.rogbc.org
- Politechnika Poznańska (PUT). POLAND www.put.poznan.pl
- Fundatia pentru Formare Profesională și Învățământ Preuniversitar Viitor (FPIP). ROMANIA www.calificat.ro
- Zespol Szkol Budownictwa Nr1. POLAND www.zsb1.poznan.pl
OBIECTIVELE propuse prin proiect sunt:
1. Consolidarea gradului de conștientizare cu privire la impactul conumului de energie asupra mediului și schimbările climatice;
2. Producerea unui instrument util pentru a discerne între adecvarea reabilitării sau reconstruirea unei clădiri vechi;
3. Introducerea la nivel educațional (universitar, preuniversitar și formarea continua a adulților) a noilor tehnologii de reabilitare energetică în clădiri industriale;
4. Furnizarea de informații prin abordarea interdisciplinară a noilor tehnologii de achiziție de date, BIM (Building Information Modeling) și LCA (Evaluarea ciclului de viața);
5. Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și industriale;
6. Acces gratuit la platforma OER (Resurse educaționale) a RecoverIND pentru cei implicați în sectorul construcțiilor (studenți, profesori, cercetători, întreprinderi, profesioniști AEC etc.).
La nivel mondial a crescut consumul de energie electrică și acest fapt a condus la implememtarea de politici în domeniul energetic pentru țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. S-au introdus reglementări de mediu ce devin mai stricte și acest lucru este menționat în directivele europene recente care conștientizează necesitatea pentru reducerea impactului asupra mediului și creșterea eficienței energetice a cladirilor. Este bine cunoscut faptul că industria construcțiilor este unul dintre principalii responsabili pentru daunele aduse mediului, sectoarele construcțiilor de clădiri sunt responsabile pentru 36% din consumul global final de energie și aproape 40% din totalul emisiilor directe și indirecte de CO2, așa că pentru a gestiona acestea este important pentru a începe să calculăm aceste emisii și impactul asupra mediului atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele existente.
Toate studiile indica faptul ca realizarea de construcții durabile precum și restaurarea celor vechi reprezinta o provocare pentru specialiști deoarece este un fenomen complex şi necesită găsirea și implementarea de soluții, noi, inovatoare.
Proiectul va aprofunda interconectarea dintre eficiența energetică, evaluarea ciclului de viață și utilizarea sistemului avansat de tehnologii pentru proiecte în construcții și reabilitări din sectorul construcțiilor.
1. Stabilirea rezultatelor comune de învățare privind restaurarea zonelor industriale cu ajutorul noilor tehnologii și a reglementărilor relative.
2. Realizarea unor Flashcard-uri interactive
3. RecoverIND Open Education Resource (OER).
De rezultatele proiectulul vor beneficia:
- Persoanele din sectorul construcțiilor și al tehnologiei, cu nivel scăzut, mediu și înalt calificat, care trebuie să-și îmbunătățească abilitățile și să aibă mai multe șanse de a găsi un nou loc de muncă sau de a-și păstra locul de muncă (la nivelul VET, BIM Modeling).
- IMM-urile din sectorul construcțiilor dispuse să își îmbunătățească competitivitatea.
- Centrele de ocupare a forței de muncă care se ocupă cu formarea continuă a competențelor și a politicilor active pe piața forței de muncă.
- Organizațiile de cercetare naționale și internaționale si universitățile care se ocupă de probleme energetice. etc.
- Studenții /viitorilor specialiști din universități și din învățământul preuniversitar.
- Firmele de inginerie și arhitectură / Furnizorii de tehnologie.
Pentru mai multe informatii accesati www.recoverind.eu
Proiectul Train-to-NZEB urmărește să ofere training de înaltă calitate în domeniul eficienței energetice , atât pentru cladirile noi, cât și pentru cele se urmează a fi reabilitate.Scopul său este să îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în sectorul construcțiilor și să ofere pregătire practică, demonstrații și consultanță extensivă pentru proiectarea și execuția clădirilor zero energie(nZEB), susținute din surse regenerabile, pe baza conceptului Caselor Pasive.
Proiectul Train-to-NZEB este implementat în România de o echipă formată din 3 organizații specializate în performanţa energetică a clădirilor, dezvoltare urbană, consultanță și dezvoltare a afacerilor precum și formare profesională în domeniul construcțiilor, acoperind astfel toată paleta de activități aferente proiectului. Colaborarea dintre cele trei organizații: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC” , Business Development Group (BDG) și Fundația pentru Formare Profesională și Învățământ Preuniversitar VIITOR (FPIP) s-a dovedit de success, dovadă fiind primele rezultate ale proiectului în România.
Specializat în servicii de formare profesională și consultanță pentru clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), Building Knowledge Hub (BKH) România este în curs de dezvoltare pe structura Centrului de Performanţă Energetică a Clădirilor din cadrul INCD URBAN-INCERC, cu sprijinul BDG, FPIP şi al altor actori identificaţi şi implicaţi pe parcursul proiectului (inclusiv Clusterul pentru promovarea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero PRO-nZEB).
BKH România va furniza servicii de formare profesională şi consultanţă pentru proiecte nZEB, pentru lucrători în construcţii, specialişti şi factori de decizie.
Dezvoltarea de programe de training şi servicii specifice în cadrul BKH România are la bază şi experienţa dobândită în cadrul iniţiativei BUILD UP Skills, luând în calcul priorităţile enunţate în Foaia de Parcurs Naţională pentru Calificarea Forţei de Muncă în Construcţii şi păstrând continuitatea Platformei Naţionale pentru Calificare.
În pregătirea BKH România a fost realizată o listă de programe de formare profesională care vor fi furnizate de către centru şi au fost organizate o serie de întâlniri cu actori relevanţi pentru a explora posibilitatea unor potenţiale parteneriate.
CURSURI PENTRU LUCRATORITEHNICIENI, MUNCITORI, MAISTRI
1 Clădiri nZEB-Realizarea anvelopei clădirii
2 Sisteme de ventilare cu recuperarea căldurii pentru nZEB
3 Clădiri nZEB – Instalații aferente clădirii
4 Instalator pentru sisteme fotovoltaice solare
5 Instalații termice solare
CURSURI PENTRU FACTORI DE DECIZIE
1 Clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero în conceptul de clădire verde
2 Principii de eficiență economică pentru clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero
3 Cadrul legal și concepte pentru realizarea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero
4 Anvelopa clădirii (termoizolare, ferestre, punți termice, etanșeitatela aer) pentru nZEB
CURSURI PENTRU SPECIALIȘTI, PROIECTANȚI, ARHITECȚI, AUDITORI
1 Concepte și principii de proiectare a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero
2 Evaluarea performanței energetice a nZEB (proiectare integrată și renovare energetică)
3 Anvelopa clădirii (principii și sisteme de termoizolare, punți termice, etanșeitate la aer) pentru nZEB
CURSURI CERTIFICATE PASIV HOUSE INSTITUTE-GERMANIA
1 Certified Passive House Tradesperson (Building Envelope and Building services)
2 Certified Passive House Designers
Cursul se adresează tuturor persoanelor care au o calificare de bază de electrician sau electromecanic.Află mai multe aici.
In data de 9 noiembrie, FPIP, prin intermediul proiectului Train-to-NZEB si in parteneriat cu Xella a organizat un seminar de formare profesionala, pe tema caselor cu consum de energie aproape zero si a celor pasive, la care au participat peste 60 de specialisti din domeniul constructiilor.
0751 272 222
inscrieri@calificat.ro