BUCĂTAR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat
Denumire program
Categorie
Cod C.O.R./N.C.
Durată
Nivel minim de studii pentru accesul la program
Autorizat
BUCĂTAR
Programe de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale
512001
2 zile
Cel puțin Învățământ gimnazial /general obligatoriu/8 clase
A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări)
CALIFICARE PE BAZA EXPERIENȚEI - BUCĂTAR
Mai multe detalii la 0744 272 222.
PROGRAMUL DE EVALUARE A COMPETENȚELOR PROFESIONALE
Evaluarea reprezintă alternativa cursului de formare, în condițiile în care aveți deja experiență în domeniu. Calificarea se obține în urma evaluării competențelor prin susținerea unui examen. Programul este autorizat de ANC, iar certificatul este recunoscut internațional.
Evaluarea competențelor profesionale este un program special conceput pentru acele persoane care au experiență în meseria de bucătar, dar nu dețin un act (diplomă) care să dovedească acest lucru.
Prin participarea la programul de evaluare aceștia pot obține un certificat de competențe profesionale care să ateste experiența profesională pe care o au, fără să mai fie necesară participarea la un curs de lungă durată.
Întregul proces se realizează având în baza STANDARDULUI OCUPATIONAL pentru ocupația de bucătar, oferind garanția faptului că persoana evaluată cunoaște toate aspectele menționate în acest standard.
CONDIȚII DE ACCES
Pe lângă cunoașterea meseriei de bucătar, persoanele care doresc să se înscrie la evaluarea competențelor trebuie să aibă cel puțin 8 clase finalizate.
TIPUL CERTIFICATULUI OBȚINUT
Certificatul de competențe profesionale este emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) și este recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.
COMPETENȚE EVALUATE / TEMATICA DE EVALUARE
Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și a reglementărilor în domeniul situațiilor de urgență specifice bucătăriilor și spațiilor anexe aferente;
Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor şi de siguranţa alimentelor;
Aplicarea normelor de protecţie a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare;
Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor;
Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului și alimentației;
Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate;
Asigurarea calităţii materiilor prime şi auxiliare, a semipreparatelor și preparatelor culinare;
Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie;
Efectuarea operaţiilor primare asupra materiilor prime şi auxiliare;
Realizarea semipreparatelor culinare;
Realizarea preparatelor culinare;
Prezentarea estetică a preparatelor culinare;
Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie.
DURATA PROCESULUI DE EVALUARE
Procesul de evaluare pentru calificarea în ocupația bucătar durează 2 zile.
TARIFUL PROCESULUI DE EVALUARE
Pentru a afla cât costă certificarea experienței, solicită o ofertă de preț telefonic sau prin email la adresa evaluare@calificat.ro.
CÂND ȘI CUM SE FACE PROGRAMAREA
Centrul de evaluare Fundația FPIP Viitor organizează săptămânal procese de evaluare, iar programarea se face atât telefonic cât și online, accesând butonul "Înscrie-te" de mai jos.
Tel. 0744272222
Află mai multe informații despre cum poți obține calificarea pe baza experienței AICI.