Denumire program | Categorie | Cod C.O.R./N.C. | Durată | Nivel minim de studii pentru accesul la program | Autorizat |
---|---|---|---|---|---|
BUCĂTAR | Programe de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale | 512001 | 2 zile | Cel puțin Învățământ gimnazial /general obligatoriu/8 clase | A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) |
Bucătarul are ca sarcină principală pregătirea diverselor preparate din bucătăria naţională și internaţională, folosind diverse tehnici de gătire și prezentare, decorarea lor pentru a le pune în valoare și garantarea calităţii constante a produselor preparate. Bucătarul realizează preparatele culinare urmând indicațiile diferitelor rețete, care au menirea de a oferi valorile nutritive și calorice optime asigurării aportului echilibrat de nutrienți, astfel încât să ajute la conservarea sănătății consumatorului, dar să și satisfacă exigențele acestuia din perspectiva prezentării estetice și a consumului rațional, acestea putând fi preluate din rețetarul clasic sau pot fi interpretări ale acestora, în funcție de specificul organizației, a viziunii generale și specifice a bucătarului șef, surprinse în norme interne. Ocupaţia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţi specializate și / sau unități de catering, partide de lucru din cadrul restaurantelor / cafenele /insule de gătire din hyper arketuri /mall / vagoane restaurant / vase de croazieră fluvială sau maritimă / unități mobile (food-truck) / tonete în piețe și târguri, cu capacități de producție diferite (de la unități de capacitate foarte mică, cu activitate preponderent manual, până la unități de producție de capacitate foarte mare, cu instalații de fabricație automatizate.
Ocupaţia presupune și o sferă minimă de competenţe cheie precum cele civice și sociale organizaționale, competențe care să îl ajute în activitatea zilnică: în organizarea locului de muncă, în stabilirea unor relații civice și sociale corecte pentru desfășurarea activității. Bucătarul trebuie să aibă și un minim de competențe generale cu privire la aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, aplicarea normelor de protecţie a mediului și aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor. Pentru controlul și monitorizarea activității este necesar să aibă un minim de competențe cu privire la întocmirea documentelor primare specifice ocupației.
Evaluarea reprezintă alternativa cursului de formare, în condițiile în care aveți deja experiență în domeniu. Calificarea se obține în urma evaluării competențelor prin susținerea unui examen. Programul este autorizat de ANC, iar certificatul este recunoscut internațional.
Evaluarea competențelor profesionale este un program special conceput pentru acele persoane care au experiență în meseria de bucătar, dar nu dețin un act (diplomă) care să dovedească acest lucru.
Prin participarea la programul de evaluare aceștia pot obține un certificat de competențe profesionale care să ateste experiența profesională pe care o au, fără să mai fie necesară participarea la un curs de lungă durată.
Întregul proces se realizează având în baza STANDARDULUI OCUPATIONAL pentru ocupația de bucătar, oferind garanția faptului că persoana evaluată cunoaște toate aspectele menționate în acest standard.
Pe lângă cunoașterea meseriei de bucătar, persoanele care doresc să se înscrie la evaluarea competențelor trebuie să aibă cel puțin 8 clase finalizate.
Certificatul de competențe profesionale este emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) și este recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.
Procesul de evaluare pentru calificarea în ocupația bucătar durează 2 zile.
Pentru a afla cât costă certificarea experienței, solicită o ofertă de preț telefonic sau prin email la adresa evaluare@calificat.ro.
Centrul de evaluare Fundația FPIP Viitor organizează săptămânal procese de evaluare, iar programarea se face atât telefonic cât și online, accesând butonul "Înscrie-te" de mai jos.
Tel. 0744272222