Evaluarea competenţelor profesionale reprezintă modalitatea rapidă de recunoaștere şi certificare a competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau alte căi nonformale/ informale, fiind recomandată tuturor persoanelor care știu o meserie dar nu dețin dovada calificării.
Pentru înscrierea la procesul de evaluare este necesar să parcurgi următorii pași:
Pasul 1: Programarea la evaluare
Primul pas către înscrierea la procesul de evaluare și certificare a competențelor profesionale este programarea. În acest sens, poți alege una dintre variantele de mai jos:
Pasul 2: Completarea cererii de înscriere la examen prin care soliciți evaluarea și certificarea competențelor pentru calificarea dorită.
Odată cu cererea, dosarul de înscriere trebuie să conțină:
Acestea se pot transmite prin e-mail la adresa evaluare@calificat.ro sau depune la Secretariatul Centrului de evaluare Fundația FPIP Viitor, Brașov.
Pasul 3: Desemnarea unui evaluator și stabilirea programului de desfășurare a procesului de evaluare
În vederea evaluării competențelor profesionale, îți este repartizat un evaluator de competențe profesionale care răspunde de punerea în aplicare a întregului proces de evaluare.
Pasul 4: Completarea fișei de autoevaluare
Înainte de intrarea în procesul de evaluare propriu-zis, vei completa o fișa de autoevaluare prin care analizezi, asistat de evaluatorul de competențe profesionale, propria performanță profesională.
În funcție de rezultatul autoevaluării, evaluatorul de competențe profesionale îți recomandă intrarea în procesul de evaluare pentru întreg standardul sau pentru o parte a acestuia ori renunțarea la intrarea în procesul de evaluare.
În situația în care nu dorești acum evaluarea tuturor unităților de competență, acestea pot fi evaluate separat, în timp, pe parcursul mai multor sesiuni de evaluare.
Pasul 5: Susținerea examenului
Examenul constă în susținerea a două probe, una teoretică și una practică, la care se pot adauga diverse documente ce pot demonstra competențele candidatului.
Test scris, de tip grilă, ce va urmări testarea cunoștințelor teoretice.
Proba practică presupune aplicarea de întrebări orale și observare directă în condiții reale de muncă sau simulare. În această etapă se urmărește verificarea deprinderilor practice.
Alte documente ce pot demonstra experiența în domeniu:
Pasul 6: Eliberarea certificatului de competențe profesionale
Procesul de evaluare se finalizează cu obținerea deciziei ”competent” sau ”încă nu competent” pentru fiecare unitate de competență, în parte, pentru care tu ai candidat în procesul de evaluare.
Dacă ai fost declarat competent, primești un certificat de competențe profesionale pentru unitățile de competență în care ai fost declarat competent.
Certificatul de competențe profesionale se eliberează în termen de cel mult 30 de zile de la evaluare și este recunoscut pe teritoriul României, iar apostilat și în străinătate.
*Pe tot parcursul procesului de evaluare beneficiezi de consultanță gratuită din partea evaluatorului desemnat de Centrul de evaluare Fundația FPIP Viitor, Brașov.
Prezentul material aparține Fundației FPIP Viitor, care deține toate drepturile de autor!
Toate informațiile de pe acest site (text, poze, documente) sunt proprietatea Fundației FPIP Viitor și este interzisă folosirea acestora (preluare, copiere, citare), fără acordul scris al Fundației FPIP Viitor.
Încălcarea a acestei prevederi intră sub incidența legilor în vigoare!
Cursul de Competențe antreprenoriale este destinat să îți ofere toate resursele necesare pentru a porni o afacere de succes. Cu o combinație de teorie și practică, vei dobândi cunoștințele și încrederea necesară pentru a naviga în lumea afacerilor. Nu rata oportunitatea de a te înscrie și de a investi în viitorul tău antreprenorial!
Servicii medicale complete de medicina muncii oferite la sediul nostru sau la sediul firmei dumneavoastra. www.calificatpro.ro
Programe de ucenicie organizate de angajatori in parteneriat cu furnizorul de formare profesională , finalizate cu certificate cu recunoaștere profesională
NOU!Curs autorizat, finalizat cu certificat de absolvire, avand recunoastere profesionala atat in tara cat si la nivel international.Curs complet adresat persoanelor care vizeza obtinerea atestatului de Inspector ITP
Cursurile se adresează copiilor de grădiniță și școală generală fiind organizate în acest moment în mai multe orașe din țară. Portofoliul de training conține două programe educaționale pentru dezvoltarea personală și emoțională a copiilor. Primul program este adresat preșcolarilor și se desfășoară sub licența Future Learning for Kids. Al doilea program este conceput special pentru școlari, fiind desfășurat sub licența Clever Children.
Auzim tot mai mult despre cerințele angajatorilor cu privire la calificare și deținerea unei diplome care să ateste cunoștințele personalului. Într-o lume în care accesul la informații și posibilitățile de a învața meserie pe cont propriu sunt tot mai des întâlnite devine necesară deținerea unui document care să demonstreze calificarea...