Programe de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale

Înapoi la listă

LUCRĂTOR COMERCIAL / Evaluare şi certificare competenţe profesionale

LUCRĂTOR COMERCIAL / Evaluare şi certificare competenţe profesionale
Denumire program Categorie Cod C.O.R./N.C. Durată Nivel minim de studii pentru accesul la program Autorizat
LUCRĂTOR COMERCIAL Programe de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale COR 522303 3-5 zile Cel putin 4 clase A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări)

Știi meserie și vrei să îți certifici calitățile de vânzător?
Optează pentru calificarea prin evaluare!

Mai multe detalii la 0744 272 222.

În ultimul timp asistăm la o explozie a locurilor de muncă din domeniul vânzărilor, apar tot mai multe centre comerciale și magazine mari, care au nevoie de vânzători calificați care să corespundă cu standardele de calitate impuse de marile firme din domeniul comerțului.
Astfel, calificarea de lucrător comercial (vânzător) este una tot mai căutată și oferă multiple posibilități de angajare.

 PROGRAMUL DE EVALUARE PENTRU MESERIA DE LUCRĂTOR COMERCIAL 

Programul de evaluare pentru calificarea de LUCRĂTOR COMERCIAL este cea mai rapidă cale prin care poți obține un certificat care să ateste experiența și cunoștințele tale în domeniul comerțului fără a urma un curs de calificare.
Astfel, dacă ai lucrat ca vânzător, sau pur și simplu ai studiat pe cont propriu dobândind cunoștințe în domeniul vânzărilor, însă nu deții un certificat care să ateste competențele tale, poți opta pentru evaluare, program care reprezintă o alternativă la cursul de formare profesională.
Pentru a te înscrie în procesul de evaluare pentru calificarea de lucrător comercial nu este obligatoriu să lucrezi ca vânzător în acest moment și nici să fi lucrat în trecut. Examenul se bazează pe cunoștințele pe care candidatul le are în momentul de față, indiferent de modul în care le-a dobândit.

 CUI SE ADRESEAZĂ

Programul de evaluare pentru meseria de lucrător comercial este potrivit pentru tine dacă:

 • Ai finalizat cel puțin 4 clase;
 • Ai experiență și cunoștințe teoretice pentru a practica meseria de vânzător, însă nu deții un certificat care să ateste acest lucru.
 • Nu consideri ca este necesar să urmezi un curs de formare profesională pentru această meserie deoarece tu deții deja cunoștințele necesare pentru a lucra ca vânzător.

 ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)

Procesul de evaluare și certificare pentru calificarea de lucrător comercial se face având la bază STANDARDUL OCUPATIONAL, oferind astfel garanția că persoana certificată a dovedit că are cunoștințele și deprinderile necesare efectuării activităților descrise în acest standard.

Etapele procesului de evaluare sunt:
Pasul 1: Programarea la evaluare (vezi mai jos secțiunea programări).
Pasul 2: Completarea cererii de înscriere la examen prin care soliciți evaluarea și certificarea competențelor pentru calificarea LUCRĂTOR COMERCIAL.
Pasul 3: Desemnarea unui evaluator și stabilirea programului de desfășurare a procesului de evaluare.
Pasul 4: Completarea fișei de autoevaluare.
Pasul 5: Susținerea examenului. Vezi AICI competențe evaluate.
Pasul 6: Eliberarea certificatului de competențe profesionale.

*Pe tot parcursul procesului de evaluare beneficiezi de consultanță gratuită din partea evaluatorului desemnat de Centrul de evaluare Fundația FPIP Viitor, Brașov.

 COMPETENŢE EVALUATE / TEMATICA DE EVALUARE 

 1. Aplicarea legislației în vigoare privind sănătatea și securitatea în muncă, apărarea împotriva incendiilor și pentru situații de urgență;
 2. Aplicarea cerințelor  legale  specifice profesiei;
 3. Oferirea de  asistență clienților cu privire la selectarea produselor, caracteristicile și funcționarea acestora; 
 4. Identificarea şi menținerea relației cu clienții;  
 5. Realizarea vânzărilor;
 6. Asigurarea  de  servicii de post-vânzare;    
 7. Monitorizarea  comenzilor și a cantității stocurilor;
 8. Organizarea  expunerii produselor;   
 9. Întocmirea documentelor de evidență a achizițiilor și vânzărilor; 
 10. Menținerea  relațiilor  cu furnizorii.

 DURATA EVALUARE (EXAMEN)

Procesul de evaluare pentru calificarea LUCRĂTOR COMERCIAL poate dura între 3 și 5 zile și se desfășoară la sediul nostru din Brașov.

 PROGRAMĂRI:

Centrul de evaluare Fundația FPIP Viitor organizează săptămânal evaluări pentru calificarea LUCRĂTOR COMERCIAL,  la care te poți programa telefonic sau online.

          Tel. 0744272222                                                               

 TIP CERTIFICAT OBȚINUT

Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.

Certificatul de competențe profesionale are aceeași valoare ca și certificatul de absolvire, respectiv de calificare, în baza Ordinului Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei 4543/468/2004, Art.33, alin.1-3, care prevede:

 • ”(1) Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente.
 • (2) Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
 • (3) Certificatele menţionate la alin. (2) au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.”

AVANTAJE 

 • Evaluarea  se desfășoară după un program flexibil, pe care îl stabilim împreună;
 • Certificatul de competențe profesionale are regimul actelor de studii, adică are aceeași valoare ca orice diplomă obținută prin participarea la un curs de calificare pentru meseria de lucrător comercial; 
 • Certificatul de competențe profesionale este recunoscut la nivel național și internațional (prin apostilare), deci vei putea practica meseria de vânzător atât în țara, cât și în punctele de vânzare din afara țării. Citește mai multe despre recunoașterea diplomei obținute în urma examinării și află, totodată, care este diferența dintre programele de formare și cele evaluare. (link articol AICI).
 • Având dovada competențelor pe care le deții, poți obține un loc de muncă mai bine plătit; 
 • Certificatul oferă dreptul legal de muncă în calificarea de lucrător comercial (vânzător);
 • Odată obținută calificarea de vânzător, vei avea mai multe posibilități să te specializezi și perfecționezi în domeniu. 
 • Beneficiezi de 10% reducere din costul cursului de igienă. 

 TARIFE

Solicită o ofertă de preț pentru calificarea LUCRĂTOR COMERCIAL la adresa de email: evaluare@calificat.ro

 ALTE INFORMAȚII: 

 • Calendar evaluări:  Urmăreşte-ne în cadrul secţiunii ANUNŢURI
 • Programe noi și/sau în curs de autorizare: Urmăreşte-ne în cadrul secţiunii NOUTĂȚI
 • Intrebări frecvente despre obținerea calificării prin evaluare: Urmăreşte-ne în cadrul secţiunii FAQ

 CADRU LEGAL

Prezentul material aparține Fundației FPIP Viitor, care deține toate drepturile de autor! 

Toate informațiile de pe acest site (text, poze, documente) sunt proprietatea Fundației FPIP Viitor și este interzisă folosirea acestora (preluare, copiere, citare), fără acordul scris al Fundației FPIP Viitor. 

Încălcarea a acestei prevederi intră sub incidența legilor în vigoare!

Drepturi de autor


Au avut încredere în noi

Listă programe

VOPSITOR AUTO / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC TINICHIGIU CAROSIER / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC DIVERSITATE ȘI INCLUZIUNE ÎN ORGANIZAȚIE / Curs online Diversitate si incluziune in organizatie Nou ! EXPERT ÎN EGALITATE DE ȘANSE / Curs autorizat Nou ! COMPETENȚE ANTREPRENORIALE / Curs autorizat Nou ! PLANIFICAREA & ORGANIZAREA ACTIVITĂȚILOR PROPRII ȘI ALE ECHIPEI / Training ON-LINE Nou ! STILIST EXTENSII GENE / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC Începe! Instruire pentru lucrul la înălțime / Instruire pentru lucrul la înălțime Nou ! Responsabil Protectia Datelor cu Caracter Personal (DPO) / Curs specialitate Nou ! ADMINISTRATOR DE CONDOMINII(IMOBIL) / Curs Calificare ADMINISTRATOR PENSIUNE TURISTICĂ / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC ASFALTATOR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC AGENT DE SECURITATE / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC BARMAN / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC BRUTAR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat BUCĂTAR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat CADRU TEHNIC CU ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL P.S.I. / Curs Perfecţionare CAMERISTĂ HOTEL / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC COFETAR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat CONFECȚIONER ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE / Instalatori autorizaţi A.N.R.E(Examen-30 H) Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE / Instalatori autorizaţi A.N.R.E (Prelungire-20 H) Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE / Verificatori de proiecte /Experţi tehnici pentru obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL INSTALAŢIILOR ELECTRICE TEHNOLOGICE / Electricieni autorizaţi A.N.R.E Începe! CURS PREGĂTIRE TEORETICĂ ÎN DOMENIUL INSTALAŢIILOR ELECTRICE TEHNOLOGICE / Verificatori de proiecte/Experţi tehnici de calitate şi extrajudiciar în domeniul instalatiilor electrice DULGHER (EXCLUSIV RESTAURATOR) / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ELECTRICIAN AUTO / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC Începe! ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCȚII / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC ELEMENTE ESENTIALE IN VANZARI- CUM SA INTREBI SI CUM SA ASCULTI / Curs on-line Nou ! ELECTRICIAN ÎN INSTALAŢII ENERGETICE / Curs Calificare ELECTROMECANIC INSTALAȚII ȘI APARATURĂ DE BORD AERONAVE / Curs calificare EVALUATOR DE COMPETENŢE PROFESIONALE / Curs Perfecționare FIERAR - BETONIST / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat FORMATOR / Curs Perfecţionare FRIGOTEHNIST / Curs Calificare Începe! IGIENĂ / Program de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă Începe! INFIRMIER/Ă / Curs Iniţiere INFIRMIERĂ / Curs Calificare Începe! INFIRMIERĂ / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ÎNGRIJITOARE BĂTRÂNI LA DOMICILIU / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ÎNGRIJITOARE BOLNAVI LA DOMICILIU / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC ÎNGRIJITOARE COPII / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC INSPECTOR ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ SSM (80H) / Curs Specializare INSTALATOR APĂ, CANAL / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat INSTALATOR INSTALAȚII TEHNICO-SANITARE ȘI DE GAZE / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat INSTALATOR INSTALAŢII TEHNICO-SANITARE ŞI DE GAZE / Curs Calificare Începe! INSTALATOR PENTRU SISTEME FOTOVOLTAICE SOLARE / Curs Specializare INTELIGENTA EMOTIONALA / Curs on-line Nou ! LIMBA FRANCEZĂ SIMPLU ȘI REPEDE / Curs on-line LIMBA GERMANĂ SIMPLU ȘI REPEDE / Curs on-line LIMBA ITALIANĂ CURS INTENSIV / Curs on-line LĂCĂTUŞ MECANIC ÎNTREŢINERE ŞI REPARAŢII UNIVERSALE / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat LĂCĂTUŞ CONSTRUCŢII, STRUCTURI AERONAVE / Curs Calificare LUCRĂTOR ÎN CREȘTEREA ANIMALELOR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC LUCRĂTOR FINISOR PENTRU CONSTRUCȚII / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC LUCRĂTOR ÎN CULTURA PLANTELOR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC LUCRĂTOR COMERCIAL / Evaluare şi certificare competenţe profesionale MAISTRU CONSTRUCŢII CIVILE, INDUSTRIALE ŞI AGRICOLE / Curs Specializare MAISTRU ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCŢII / Curs Specializare MAISTRU INSTALATOR ÎN CONSTRUCŢII / Curs Specializare MANAGEMENTUL ACTIVITĂȚII ECHIPELOR / Training față în față/on-line Nou ! MAISTRU MECANIC / Curs Specializare MAȘINIST UTILAJE CALE ȘI TERASAMENTE / Curs Calificare MAŞINIST LA MAŞINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat MECANIC VULCANIZATOR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat MONTATOR PEREŢI ŞI PLAFOANE DIN GHIPS CARTON / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat FAIANŢAR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat MECANIC AUTO / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat MĂCELAR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC MECANIC DE AERONAVE / Curs de calificare OPERATOR LA RECOLTAREA SI TOALETAREA ARBORILOR FORESTIERI - DRUJBIST / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC Operator la colectatul și manipulatul lemnului (TAFIST) / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare fara curs/ Program autorizat ANC OPERATOR LA MAŞINI UNELTE CU COMANDĂ NUMERICĂ (CNC) / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare/ Program autorizat ANC OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC / Certificat recunoscut internațional OSPĂTAR (CHELNER) / Evaluare şi certificare competenţe profesionale OPERATOR LA MAȘINI-UNELTE CU COMANDĂ NUMERICĂ(CNC) / Curs Calificare PRIM-AJUTOR / Training PATISER / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC PROIECTANT DECORAŢIUNI INTERIOARE / Curs Calificare RECEPTIONER DE HOTEL / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat Relatia cu superiorul / Curs on-line Nou ! PAVATOR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC RESPONSABIL GESTIUNEA DEŞEURILOR / Curs on-line STIVUITORIST (FĂRĂ ISCIR) / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat SUDOR ELECTRIC / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat TÂMPLAR UNIVERSAL / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat TEHNICIAN CADASTRU FUNCIAR - TOPOGRAF / Curs Calificare TEHNICIAN DRUMURI ŞI PODURI / Curs Calificare TEHNICIAN ELECTROMECANIC / Curs Calificare Începe! TEHNICIAN ÎN CONSTRUCŢII ŞI LUCRĂRI PUBLICE / Curs Calificare Începe! Tehnician in industria alimentara / Curs on-line TEHNICIAN ÎN INSTALAŢII ELECTRICE / Curs Calificare Începe! TEHNICIAN INSTALATOR PENTRU CONSTRUCŢII / Curs Calificare TEHNICIAN PRESTATII VEHICULE / Curs specializare TEHNICIAN TEHNOLOG MECANIC / Curs Calificare ZIDAR ROȘAR-TENCUITOR / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat TRACTORIST / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC ZUGRAV / CALIFICARE obținută pe baza experienței, prin evaluare / Program autorizat ANC
 • JOOBLE
 • Academia Beauty
 • eCalificat
 • CPDE
 • ISO90001
 • ISO 14001
 • Scoala de maistri
 • ANC
 • APFFPR