DIFERENȚA DINTRE PROGRAMELE DE FORMARE ȘI CELE EVALUARE
Auzim tot mai mult despre cerințele angajatorilor cu privire la calificare și deținerea unei diplome care să ateste cunoștințele personalului. Într-o lume în care accesul la informații și posibilitățile de a învața meserie pe cont propriu sunt tot mai des întâlnite devine necesară deținerea unui document care să demonstreze calificarea.
În funcție de nivelul de cunoștințe pe care îl ai, diploma (certificatul) poate fi dobândită prin două modalități:
Astfel, dacă cunoști meserie și ai experiență în practicarea ei, fie și doar ca pasiune, nu mai este necesar să urmezi un curs, ci poți opta direct pentru evaluarea competențelor. Asta înseamnă că vei susține un examen prin care să dovedești că știi meserie și vei primi diploma fără a mai merge la un curs.
Ambele programe (atât cele de formare cât și cele de evaluare) sunt autorizate de Autoritatea Națională pentru Calificări (Art 45 HG 129/2003).
DIPLOMA OBȚINUTĂ
În urma finalizării unui program de evaluare profesională primești un CERTIFICAT DE COMPETENȚE PROFESIONALE, iar în cazul finalizării unui curs de formare profesională primești un CERTIFICAT DE CALIFICARE PROFESIONALĂ.
Ambele diplome au aceeași valoare și ambele demonstrează că ai dreptul să lucrezi în calificarea (meseria) pentru care ai susținut examenul.
Certificatul de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Natională pentru Calificări), este recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.
El îți oferă dreptul legal de a lucra în meseria pentru care l-ai obținut și de a fi angajat pe un post superior celui de muncitor necalificat.
MAI MULTE
Citește AICI răspunsul oficial dat de A.N.C. unui client al Fundației FPIP Viitor, cu privire la recunoașterea certificatului de competențe profesionale obținut în urma unui proces de evaluare.
Mai jos găsești cateva articole de interes din ORDINUL ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei Nr. 4543/468 din 23 august 2004, pentru aprobarea Procedurii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale.
ART. 33
(1) Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente.
(2) Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
(3) Certificatele menţionate la alin. (2) au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.
ART. 34
(1) Autoritatea Naţională pentru Calificări tipăreşte şi gestionează certificatele de competenţe profesionale.
#B
(2) Certificatele de competenţe profesionale au recunoaştere naţională şi regimul actelor de studii.
Prezentul material aparține Fundației FPIP Viitor, care deține toate drepturile de autor!
Toate informațiile de pe acest site (text, poze, documente) sunt proprietatea Fundației FPIP Viitor și este interzisă folosirea acestora (preluare, copiere, citare), fără acordul scris al Fundației FPIP Viitor.
Încălcarea a acestei prevederi intră sub incidența legilor în vigoare!
Cursul de Competențe antreprenoriale este destinat să îți ofere toate resursele necesare pentru a porni o afacere de succes. Cu o combinație de teorie și practică, vei dobândi cunoștințele și încrederea necesară pentru a naviga în lumea afacerilor. Nu rata oportunitatea de a te înscrie și de a investi în viitorul tău antreprenorial!
Servicii medicale complete de medicina muncii oferite la sediul nostru sau la sediul firmei dumneavoastra. www.calificatpro.ro
Programe de ucenicie organizate de angajatori in parteneriat cu furnizorul de formare profesională , finalizate cu certificate cu recunoaștere profesională
NOU!Curs autorizat, finalizat cu certificat de absolvire, avand recunoastere profesionala atat in tara cat si la nivel international.Curs complet adresat persoanelor care vizeza obtinerea atestatului de Inspector ITP
Cursurile se adresează copiilor de grădiniță și școală generală fiind organizate în acest moment în mai multe orașe din țară. Portofoliul de training conține două programe educaționale pentru dezvoltarea personală și emoțională a copiilor. Primul program este adresat preșcolarilor și se desfășoară sub licența Future Learning for Kids. Al doilea program este conceput special pentru școlari, fiind desfășurat sub licența Clever Children.
Evaluarea competenţelor profesionale reprezintă modalitatea rapidă de recunoaștere şi certificare a competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau alte căi nonformale/ informale, fiind recomandată tuturor persoanelor care știu o meserie dar nu dețin dovada calificării. Citește, în continuare, care sunt etapele procesului de evaluare și certificare a competențelor profesionale.